Slavíkovice od Tří králů po Velikonoce

Po Novém roce začíná plesová sezóna. Tradičně se v tělovýchovném a kulturním zařízení TJ Spartak Slavíkovice konaly plesy čtyři – první ples pořádala strana KDU-ČSL, následoval ples školní, který již tradičně zahájili chlapci a děvčata z devátých tříd překrásnou polonézou, za týden na to vydařený již 16. ročník fotbalového plesu, pořádaného fotbalovým oddílem naší tělovýchovné jednoty.

A ten čtvrtý, hned v neděli 14.2. odpoledne, ten byl nejdůležitější pro všechny malé princezny i prince, víly i vodníky, piráty i kovboje, černokněžníky i čarodějnice, kuchaře i servírky, nejrůznější zvířátka a ještě daleko více masek nejmenovaných. Začal dětský maškarní karneval. Letošní účast sice nepřekonala loňský rekord (chřipky řádily na všech frontách), ale i tak se téměř stovka dětí představila v průvodu za znění řízného pochodu svým maminkám, tatínkům i ostatním příbuzným, kteří je na ples doprovodili. Odměna žádnou masku v sále neminula. Následoval tanec, různé hry a soutěže. Celý program plesu i velkou spoustu hodnotných cen tentokrát pečlivě připravily cvičitelky TJ Spartak. Dětem se tato zábava určitě líbila, některé odcházely nedobrovolně se slzičkami v očích, že už se nehraje a že musí domů. Tak příští rok zase na shledanou! Děkujeme touto cestou všem sponzorům, kteří se podíleli na zakoupení odměn a cen pro děti.

Po plesové sezoně přichází období půstu a čtrnáct dní před nedělí velikonoční je neděle smrtná, na kterou se těší především všechna děvčata. Samotné neděli předcházely pečlivé přípravy – musí se vyrobit Morana, májíčky, se kterými se koleduje, odměny hospodyním, nastrojit vozíček na koledu, naučit se písničky a říkadla, která se pak hospodyním zpívají. A v neděli je zamračeno, fučí severák a je zima, že by psa nevyhnal! Kolik dětí to odradí a kolik rodičů dívenky nepustí? Stalo se. A tak se po obědě sešlo pouhých 14 děvčátek, každá v zimním oblečení s kulichem na hlavě i v rukavicích, ale zpíváme: Smrtná neděla, kdes tak dlouho byla…S Moranou jsme prošli celou vsí a hospodyním přáli krásné jaro, veselé léto a bohatou úrodu. Odměnou za koledu byly dětem sladkosti, nazdobená vajíčka i drobné peníze. Na památku dostala každá hospodyňka „panenku na špejli“ jako ozdobu do jarního osení. Průvod s Moranou končil na mostě u školy. Morana byla zapálena a se zpěvem hozena do prudkého Rakovce. Tím se zima vyhnala ze vsi. Následovalo občerstvení pro všechny účastníky. Teplý čaj přišel vhod, děvčata se posilnila párkem, chlebíčky i drobným cukrovím, které pro ně přichystaly organizátorky. Domů se děti rozcházely s pytlíkem odměn, které si vykoledovaly. Poděkování patří všem hospodyním, které děvčatům otevřely, ale především všem organizátorkám této obnovené tradice.

Velikonoce mají být veselé. K tomu určitě přispěla i Oldies disco party, kterou pořádal na Bílou sobotu fotbalový oddíl TJ Spartak ve spolupráci s FANS clubem v místní sokolovně. Účastníků se sice nesešlo mnoho, ale zábava se vydařila. Poslední hosté se rozcházeli v časných ranních hodinách. A hlavně se tam pánové dohodli na strategii pondělní pomlázky. I když je Červené pondělí svátkem především pro malé i větší chlapce, Hody, hody, doprovody… znělo snad ve všech staveních, dívčí i ženské sukně byly řádně vymrskány, aby byla děvčata zdravá, košíčky koledníků se plnila nazdobenými vajíčky a na žíly přibývaly krásné mašličky, chlapci někde dostali za koledu i peníze, muži zase víno nebo slivovičku. A veselí byli určitě všichni.

Dobroslava Mezihoráková

Komentáře jsou zakázány.