Setkání generací ve Slavíkovicích 2015

Taky se vám stýská po časech, kdy se sousedé mezi sebou zdravili a viděli si do talíře, babičky sedávaly na lavičkách před domem, nic jim neuniklo, ale dokázaly být prospěšné a své životem nabyté zkušenosti uměly předávat. Myslíte, že to už dnes není, každý se stará jen sám o sebe – do práce, z práce, zapnout telku, kde veskrze nic není?.. Ne tak u nás ve Slavíkovicích.

setkani_generaci_446_
Naše ženské se skvěle předvedly na veletrhu Go a Regiontour s originálním projektem pletené kroniky – štafetové pletení nekonečné šály – který si vysloužil zapsání do České knihy rekordů. Princip nespočívá v honění metrů nebo v rychlosti, ale v předávání si a pečlivé dokumentaci, takže pokud se vše povede budou jednou navazovat dcery na práci svých maminek a babiček.

setkani_generaci_386_
Pokračováním tohoto nápadu bylo Setkání generací, které se uskutečnilo v prostorách Spartaku Slavíkovice. Téměř z každého domu někdo předvedl svým sousedům co umí a každý kdo měl zájem si mohl dovednosti vyzkoušet a něco nového se naučit. K vidění byly činnosti kdysi běžné – třeba výroba březových metlí, štupování fuseklí – tak i dnes moderní pletení z papíru a pedigu, nádherná keramika. Malé holky učily babičky pletení z gumiček a na oplátku se jim dostalo základů háčkování a zdobení perníčků.
Vzájemně jsme se mile překvapili šikovností toho druhého.

setkani_generaci_147_
setkani_generaci_39_setkani_generaci_314_

 

 

 

 

 

 

Když k tomu vyhrávali muzikanti z cimbálovky Kalečník a punc dodaly starožitné kulisy z už zaniklého ochotnického divadla, dojem příjemně stráveného odpoledne byl dokonalý.

setkani_generaci_487_
Více fotografií ze Setkání generací ve Slavíkovicích 2015 najdete v Galerii.

Články ve Vyškovském deníku, které o této akci informují jsou:
Pletením šály chtějí Slavíkovičtí překonat rekord
Ženy ve Slavíkovicích představí i zapomenuté ruční techniky
Slavíkovické setkání představilo i efektivní využití telefonního seznamu

Zpráva o zahájení rekordu ve štafetovém pletení šály na stránkách Agentury Dobrý den je ZDE
Video ze stánku Muzea rekordů na veletrhu Regiontour 2015, kde je prezentováno zahájení našeho rekordu, je TADY .Ti, kdož mají facebook, se na toto video mohou podívat i ZDE .

 

Komentáře jsou zakázány.