Prosinec ve Slavíkovicích

Přišel k nám Mikuláš

Cvičitelky TJ Spartak Slavíkovice pořádají každoročně pro děti mikulášské cvičení. Hned ve středu 4.12. se jich v tělocvičně sešlo rekordních 76, některé se svými rodiči či prarodiči. Cvičitelky si je rozdělili podle věku do družstev. Cvičilo se na všem nářadí a děti se opravdu snažily. Přece když předvedou to nejlepší, co dovedou, možná přijde i Mikuláš! A Mikuláš skutečně přišel. Doprovázeli ho andělé s velkým košem dobrot, ale i čerti s řetězy i ohromným pytlem na nezbedy. Ty nejmenší děti byly vystrašeny tak, že plačící hledaly útočiště v náručích maminek. Mikuláš svým slovem všechny uklidnil, každého z dětí „vyzpovídal“ a ty zazpívaly krásné zimní a mikulášské písničky, přednesly básničky a říkadla, uslyšeli jsme i vánoční koledy. Také jsme místo básniček viděli odvážné přeskoky, salta i kotouly. Andělé odměnili děti balíčkem plným sladkostí, ovoce i oříšků. Čerti neměli šanci, i když jeden z chlapců málem v pytli skončil…
Domů jsme se rozcházeli plni krásných zážitků.

Putování za betlémským světýlkem

se uskutečnilo ve středu 18. prosince. Za krásného zimního podvečera se sešlo 35 dětí, ty nejmenší v doprovodu maminek. Společně jsme se vydali tmou podle lucerniček za betlémským světýlkem. Asi po hodině našly děti krásně nazdobený vánoční stromeček, rozzářenou vánoční kometu a pod ní v betlémě v jesličkách na seně ležel Ježíšek. O jeho narození jsme si přečetli v Bibli, povídali jsme si o vánočních zvycích a obyčejích a děti vyprávěly, jak prožívají Štědrý večer u nich doma. Zpívali jsme vánoční koledy a ochutnávali výborné cukroví – poděkování patří maminkám, které je pro děti přinesly. Pro zahřátí byl připraven horký čaj i malé teplé občerstvení. Radostná očka dětí byla nejkrásnějším vánočním dárkem všem organizátorům této již tradiční akce.

Turnaj v badmintonu

uspořádali členové tohoto oddílu v pátek 27. prosince. Přihlásilo se 20 závodníků. Hrály se dvouhry i čtyřhry mužů a žen, také smíšené čtyřhry systémem každý s každým. Tento náročný program se protáhl do pozdních večerních hodin. Nakonec nebylo vítězů a poražených. Zvítězili všichni. Shodli se na tom, že hrají hlavně pro zábavu, radost z pohybu a také proto, že se sešla výborná parta kamarádů, která dává přednost fyzické aktivitě před televizí a počítačem.

Jubilejní 30. ročník předsilvestrovského pochodu

se konal v neděli 29. prosince. Od rána svítilo sluníčko, nefoukalo a teploměr ukazoval hodnoty kolem nuly. Ideální počasí pro zimní vycházku v krásných vítovických a šumických lesích. Trasy byly přichystány od 4 do 20 km, každý ze 40 účastníků si mohl vybrat tu svou. I ten nejmenší dvouletý Liborek však s pomocí rodičů zlolal celých 7 km. Některé úseky cest byly sice blátivé, ale i přesto se vydala velká většina včetně dětí na tu nejdelší trať. Dýchali jsme zdravý lesní vzduch, který je balzámem na průdušky a který nám tolik chybí ve Slavíkovicích, pozorovali jsme kouzlo zimní přírody z posedů, lesní zvířátka u krmelců, prohlédli jsme si pěkně upravené studánky, Žalmanův kámen i zříceninu hradu Vildenberk. Cíl pochodu byl tentokrát až v pohostinství ve Slavíkovicích, kde nás zahřálo teplé občerstvení.
A příště jdeme určitě zase, můžete se k nám připojit!

Dobroslava Mezihoráková

Komentáře jsou zakázány.